viernes, 1 de septiembre de 2017

¿I A GRÀCIA QUÈ ?

Un record per en Rafael Lopez, que hems va deixar a principis d'any. Sempre el capdavant de sa colcada  ¿ I A GRÀCIA QUÈ ?
Aquestes poques paraules xorques amaguen tot un misteri. Una frase molt dita dies abans de ses espectaculars festes de Gràcia de Maó. Es temps passa implacable, tal vegada ens tornen a trobar, ara caminant un poc més a poc a poc. La meva ment queda marcada per veus silenciades, gestos i esperances ja oblidades. El futur és cada vegada més breu i la ressaca llarga, la meva veu ja no té la força d’abans, un amic, un abraçada fràgil, una amiga, una besada subtil, bones festes Vicent...
 ¿ I a gràcia què? Una frase popular, sense connotacions polítiques. M’ho solien demanar moltes vegades i jo a la vegada també ho deia, i ses respostes eren del més variat i sorprenent. Uns t’ha deien que a les 16:00 serien a sa traca, uns altres veurien sortir els gegants, un altre grup de serien a sa sortida des cavalls, uns altres a s’explanada , cos, cementeri. Per no dir ses cents de parròquies i cases particulars que et donen de beure i de menjar. I ara ses respostes més “locas”: Un company en deia, vaig a veure la “Conchita”¿ Qui era la “Conchita”? ¿Era un mico? ¿Era una berganta argentina? ¿Una mona argentina? Una de les tres és la correcta.
Una vegada un pallo en va dir que anés a alerta, perquè posaven drogues a la pomada i açò provocava que la gent caigués en una mar de luxúria, sexe i rock en roll...  clar açò  són ses festes de Gràcia, aquí hi ha cavall, coca i xocolatí, li vaig dir tot eufòric. Per cert ma podries dir per on queda aquest mar tan divertit de què em xerres. Li vaig demana tot intrigat.
Gràcies al meu pare, que en va mostra el plaer d’un bon jaleo, un ball anàrquic, on cadascú té una coreografia pròpia. On si vas borratxo tens molt de números per a fer una visita a la creu roja. Un any, un individu esperava com es toreros “a puerta gallola” de genolls davant la entrada dels cavalls a sa plaça. Quina sorpresa quan varen entra cinc cavalls alhora, no el varen poder esquiva.¡ Quin fart de riure! Per sort els cavalls no es varen fer mal, però ell babau, Ja, ja, ja... es dentista va tenir feina mesos amb ell.
Dins un Jaleo nocturn vaig saber que era una “patada voladora”. Era amb un company a la vorera del flicot comentant les millors jugades, casi no havien begut “aigua” el nostre estat era el pas previ al nirvana, levitaven per damunt sa plaça. En un moment donat, el meu amic era el meu costat, un segon més tard ja no hi era. ¡Hòstia tu, màgia!  Sembla ser que la nostre visió no era completa i un cavall li va clava una guitza al meu amic i va sortir volant i va caure uns metres més endarrere. ¡Cagó en tot, açò és l’autèntica “patada voladora”!  Tota una coça que et destrossa, vaig tarda un poc en reacciona i auxiliar el ferit, quin fart de riure...jo es clar, l’amic va anar mesos coix com un moix enamorat.
Aquelles apostes absurdes “no hay huevos” versió menorquina “no hi ha collons”. Vicent!!! No hi ha collons de pujar mamat el “guli-guli”, una atracció de fira, que avui en dia estaria prohibida.  Encara no havia acabat la frase i jo ja era dalt. Mala hora... segut el mig sense fermar i cantant “Es Mahón”  acompanyat d’uns deixebles igualment  de pertorbats. Quan allò començà a gira, en pocs segons hi ha silenci i un segon desprès la força centrifuga fa la seva feina i ets llançat contra els pobres que seuen correctament a la atracció. I aquí comença el drama, no tothom aguanta aquestes proves, sols cossos entrenats en forces especials poden. Un pobre mortal va comença a vomitar, menjar mig digerit i bilis verda va ser llançada els quatre vents, no contaré detalls fatigosos, però allò provocar una reacció en cadena, allò patinava com una pista de gel amb un tuf, quina empastifada !Jo vaig tenir sort, vaig anar a caure ben el mig de ses cames d’una jove ben agradosa, però que cridava com una guillada. La atracció va està aturada prop d’un hora per fer net tot aquell sucarel·lo.
Per no dir aquells crits, que volien ser una cançó. Els típics “Es Mahon”” Volen vi” Uns altres plens de poesia: “¡¡¡Boti, boti fill de puta és què no boti!!! “ “¡¡¡ Caixer senyor, saluda a s’afició!!!” Un altre crit de guerra era “!!! Indurain, Indurain, oeh, oeh!!! Quan el portentós ciclista navarrès ho guanyava tot, era com normal. Però deu anys després de la seva retirada encara hi havia un grup de nostàlgics cridant el nom del ciclista.
Quan varen comença a tirar ses botes de vi des de dalt la sala, hi havia bon rotllo. La gent sa repartia els trofeus, hi havia amistat. “Agafa-la tu què a mi me da la risa” “No, jo l’agafaré el 2017 segur que serà més fàcil” Aquella bota de vi amb aquell vi francès de altíssima qualitat. Moltes d’elles perdudes i reganyades dins capses de les festes del passat.
També un pesament per en Santi Segui, mort ara fa un any. Uns dies de festa grossa que ell estimava
No puc deixà passar la oportunitat per recorda als què no hi són. Tots tenim aquelles avis, pares, ,familiars i amics , que quan arribaven aquests dies, formaven part de la nostre vida i de les festes . Mentre tinguem un petit pensament, aquell record alegra d’ells, ells seran allà, el nostre costat...xalant i alegres. Un no mort del tot mentre hi hagi algú que el tingui  present. Què sa festa sigui sa vacuna contra sa tristesa ! perquè no! una pomada sempre en el seu record.
Aquestes festes encara no se’n escrit, poden ser les millors, tot depèn de cadascú. ¿On són aquells joves descarats? Que ses putades de sa vida, s’esperin el cap de cantó. Una treva en una guerra perduda, per unes hores tornaren a lluitar contra l’oblit per a després afrontar el pas del temps rendits. Ja vindrà el vent del nord i farà net.
         Qui sap, tal vegada hi podré anar una estona ¿O no ?

3 comentarios:

 1. Molt bò vicent !!!
  (Joan xivito Mô) :)

  ResponderEliminar
 2. Gràcies per recordar es meu germà, jo enguany despres de vint anys de venir a menorca per ses festes, no som capaç de venir, unaltrr any serà

  ResponderEliminar
 3. Son molts es que sen en nat masa joves per perti no se sab a on.
  Pertos bones festes de le Vergé de Grasia

  ResponderEliminar